fredag 4 september 2015

Kritik av Moses bestämmelser om vad man får äta.

[Ur "The Great Gospel of John" av Jakob Lorber, bok 25; kap. 21; röd text = Jesus, svart text = alla övriga]

[1] Varför är det så att judarna inte äter fläskkött, vilket  uppenbarligen är bättre än fårkött? Varför förbjöd Moses dem detta ? Vi romarna vet hur man tillreder fläsk kött på ett bra sätt, vi äter det och vi blir äldre än judarna.
[2] Jag tror att den gode Moses skojade med folk när han förbjöd dem detta. Han invigdes i alla de egyptiska mysterierna och insåg gott och väl att hans stammedlemmar i Egypten utvecklats till riktiga grisar, och vi romare skämtar om detta och säger: Moses såg att detta folk förföll till en avgrund av smuts, och för att förhindra att de skulle smutsa ner sig ännu mera förbjöds de att äta fläskkött eftersom de redan var smutsiga än den smutsigaste gris. Och jag tror att Moses hade helt rätt, eftersom människorna hela tiden tänkte på att stoppa i sig själva. Slutligen fanns det inte längre något djur som gick säkert från deras frosseri.
[3] Men eftersom Moses själv var jude, förbarmade han sig över detta folk och skapade regler för allt i syfte att återföra människorna till deras forna hälsa och nykterhet. Ty han, som invigts i alla vetenskaper och hemligheter, visste mycket väl vad han var tvungen att göra för att säkra sitt folk, som var på väg att helt tyna bort och skapade därför också bestämmelser för vad de kunde äta och inte.
[4] I Egypten, som sagts, gick inget djur säkert från deras frosseri. Alla typer av fåglar i luften, alla sorters djur på jorden och alla sorters djur i havet var i fara, medan  israeliterna från förgången tid och även de gamla egyptierna bara åt kött av kor, kalvar, oxar och tjurar, kycklingar, lamm och getter, några sorters god fisk, bröd och vin, och de förblev helt friska med detta. Om de gamla egyptierna och även den gamla hebréerna, som vi romare, skulle har känt till hur man tillreder fläskkött så att det inte skadade deras fysiska hälsa - liksom kött av olika andra fåglar och även djur som rådjur, rom, gaseller och harar - så skulle de också förblivit friska som vi.
[5] Men Moses var egyptier när det gäller vad han fått lära sig. Och, efter att ha räddat dem ur faraos klor, upprättade han därför också en förteckning över vad de fick och inte fick äta, vilket var mycket vanligt vid faraos palats, där han bodde och utbildades. Bara sagt mellan dig och mig, min kära, underbara vän: till denna lista över vad man fick och inte fick äta lade han till en gudomlig touch eftersom han själv förmodades stå i nära relation till gudomen. Och han påstod till och med att den, som åt annan mat än vad han föreskrivit, också skulle smutsa ner sin själ. Han gjorde förmodligen så för att försäkra sig om att folket höll sig nyktert. Men senare i den arabiska öknen, och detta i mer än 40 år, hade han svårigheter med att lära folket att hålla sig till enbart föreskriven mat.  
[6] Men han vann verkligen inte mycket på det, så som vi romare ser det, ty folket såg alltför starkt och alltför allvarligt på och var vana vid att hålla sig till de yttre normerna. Och när det gäller en mycket ren, god och allsmäktig gudom, så lät han dem tro att de gjorde de mer än tillräckligt om de bara höll sig till de yttre lagarna. Och jag måste ärligt säga er, min kära, underbara vän, att detta var inte helt utan bara till hälften fördelaktigt för hans folk.
[7] De bästa lagar han gav var de, som hjälpte folket att åter få kännedom om hans,  Abrahams, Isaks och Jakobs Gud.
[8] Men när det gäller den så kallade listan över födomedel och även den antika, uppfräschade omskärelsen, åstadkom han inte vad som vore bäst, enligt min mening. Men rent allmänt ville han göra gott och han har verkligen skapat ett evigt monument som detta folks befriare. Men om han istället skulle ha lärt sitt folk mera av de gamla egyptiernas visdom i stället för vad han gjorde, så skulle han ha åstadkommit mycket mera för sitt folk än med förbudet mot att äta väl tillrett fläskkött.
[9] Och jag har intrycket av att detta i vår tid är anledningen till att detta Israels folk sjunkit så djupt. Vilken typ av råd skulle du, underbara Mästare, ge folket vad gäller frågan om vad människan kan eller inte kan äta ? "

Översättning från engelska av mig.

[Den som vill veta mera om bakgrunden till verket kan läsa detta här och här den som vill läsa alla de 2.500 kapitlen (eng.) kan ladda ner dessa gratis från denna sajt:  https://www.jakob-lorber-australia.net


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.